Zaštita kože na suncu

Koji je najveći zaštitni faktor kreme za sunčanje?
    Ukoliko pravilno i redovno nanosite kremu SPF 50 je više nego dovoljan zaštitni faktor. U prodaji ćete naići i na kreme sa oznakom SPF 80 ili čak 110, ali to je sve čist marketinški trik jer ne postoji veća zaštita od SPF 50 kada su kreme u pitanju.

    Da li je kupovina preparata za kosu sa SPF-om bacanje para?
    Ako ste osoba koja je uložila dosta truda i novca u negu ili u postizanje željene boje, sprej sa zaštitnim faktorom za kosu je pametna investicija. Osim što će zaštititi kosu od štetnih sunčevih zraka, on će je dodatno nahraniti. Uvek ga nanosite nakon izlaska iz mora ili bazena kako biste prvo isprali svu so ili hlor iz kose a zatim je negovali i zaštitili preparatom koji ste odabrali. Napominjem, on isključivo služi za zaštitu kose ali ne i kože glave. Kako biste nju zaštitili potrebno je nositi šešir ili nanositi kremu sa SPF-om na delove kože glave koji su izloženi sunčevim zracima.

    Osnovna pravila za nanošenje kreme sa SPF-om.
    Za pravilnu zaštitu kože koja je duže vremena izložena suncu potrebno je da koristite minimum SPF 30 zaštitu. Neneti je minimum 20 minuta pre izlaganja suncu kako bi koža upila i bila kvalitetno zaštićena. Osim ukoliko krema sadrži cink oksid, u tom slučaju možete odmah izaći na sunce jer takve kreme deluju odmah nakon nanošenja. Na svaka dva sata treba ponoviti nanošenje ali ako se kvasite i time spirate zaštitu, u tom slučaju je treba nanositi na sat vremena ili nakon svakog  izlaska iz vode.

    Kako ishranom pospešiti zaštitu kože?
    Neke hranljive materije koje unosimo hranom mogu dodatno ojačati kožu i zaštititi je od opekotina. Namirnice bogate beta- karotenom  ( narandžasto i žuto voće i povrće ) su se pokazale kao izuzetno korisne za zaštitu kože i postizanje lepše preplanulosti. Osim njih, korisne su i namirnice bogate likopenom ( crveno voće i povrće). Svakako, ishrana bogata raznovrsnim i raznobojnim svežim namirnicama je veoma zdrava i korisna ali nikako ne može biti zamena za kremu sa zaštitnim faktorom.

    Kako da preplanula boja što duže opstane?
    Obavezna hidratacija kože tokom cele godine i redovan piling tela 1-2 puta nedeljno će osigurati zdravu i čistu kožu bez mrtvih ćelija. Tako će potamneti ona zdrava „mlada“ koža koja neće brzo nestati sa tela. Nakon sunčanja obavezno naneti izdašnu količinu kreme za hidriranje i negu kože.