Sobna baštica

Zar ne bi bilo divno kada bismo, poput naših predaka, samo skoknuli iza kuće do baštice i ubrali svo povrće, voće ili bilje koje nam je potrebno za spremanje jela. Neopisiv je osećaj dok jedete nešto što ste sami posadili i uzgajili znajući da je to što jedete potpuno prirodno, organsko i samim tim neuporedivo zdravije od svega što imate u ponudi kod raznih prodavaca. Očekivano, nemoguće je gajiti krompir ili neku sličnu biljku u stanu ili na terasi ali uz nekoliko ideja i naših saveta, možete izdizajnirati svoju minijaturnu bašticu u sred grada na terasi.

 

Šargarepa

                Zasadite seme šargarepe u saksiju ili žardinjeru ali vodite računa da bude minimum 30 cm dubine. Potrebno je da posuda u kojoj sadite ima rupe na dnu radi dreniranja viška vode, a zemlju slobodno sipajte skoro do samog vrha posude. Postavite je na mesto na kom ima najviše sunčeve svetlosti. Zalivajte redovno vodeći računa da zemlja ne bude natopljena nego vlažna.

 

Avokado

                Avokado možete da gajite tako što ćete posaditi u saksiju njegovu proklijalu semenku ali Vam to ne garantuje jestive plodove. Sigurniji način da dodjete do njegovog izuzetno zdravog ploda je da posadite patuljasto drvo avokada. Ono traži dosta vode, pogotovo leti kada je potrebno svakodnevno zalivanje.

 

Limun

                Isto pravilo kao i za avokado- ukoliko želite plodove limuna kupite gotovu sadnicu staru godinu, dve. Saksija ili žardinjera u koju je sadite treba da bude nešto šira od busena korena biljke. Postavite je na mesto na kome ima sunca 8 do 12 sati dnevno. Svi citrusi, pa samim tim i limun, vole dosta vlage u vazduhu pa se potrudite da redovno orošavate lišće biljke vodom iz fajtalice.

 

Zelena salata

                Saksija u kojoj sadite zelenu salatu takođe treba da ima rupe na dnu radi drenaže. Možete posaditi seme salate ili već spremne male izdanke. U oba slučaja, prilikom sađenja naspite zemlju u saksiju, napravite nekoliko rupa i u njih sipajte nekoliko semenki ili po jedan izdanak salate. Kad semenke niknu odstranite one manje uspešne izdanke kako biste ostavili više mesta onim većim, kvalitetnijim.

 

 

Paradajz

                Posadite semenke paradajza na 1-2cm dubine. Zalivajte redovno ali vodite računa da zemlja ne bude natopljena nego vlažna. Postavite posudu u koju ste posadili semenke na osunčano mesto i s vremena na vreme je okrećite kako bi biljka sa svih strana dobijala podjedako sunčeve svetlosti. Kada niknu izdanci, nakon pet do deset dana presadite ih u veće posude. Ukoliko želite da imate konstantne zalihe ploda sadite nove sadnice svake dve nedelje.

 

Bosiljak

                Takođe sadite semenke u saksije sa rupama za dreniranje. Kada izraste mlada stabljika bosiljka postavite je na toplo mesto, odnosno direktno na sunčevu svetlost. Zalivajte je  svakodnevno u toplom periodu ili svaki drugi dan ostatak godine. Kada bosiljak dostigne visinu od 20tak cm počnite da obrezujete vrhove, time ćete podstaći rast u širinu i dobiće lepši, žbunastiji oblik.

 

Đumbir

                Njega je zaista lako gajiti. Jednostavno stavite komadić korena đumbira u zemlju vodeći računa da sveže odsečena strana korena bude okrenuta ka gore. Postavite saksiju na osvetljeno mesto ali nikako direktno na sunce. Takođe vodite računa da zemlja bude uvek vlažna, nikako suva a ni previše natopljena.