Šta treba znati o motornom ulju?

Ukoilko ste iskusni vozač, možda ovaj tekst i neće biti neko otkrovenje za Vas ali ako ste tek nedavno kročili u auto-moto svet ili ste možda dama koja retko kad ima priliku ili želju da zaviri ispod haube svog ljubimca, evo nekoliko informacija koje mogu biti od koristi.

Šta su motorna ulja i čemu služe?

Po definiciji motorna ulja služe kako bi se smanjilo trenje i habanje radnih delova motora, štite od korozije i hlade motor u toku rada. U motoru se određeni delovi kreću velikom brzinom klizeći i otirući se jedni o druge, time kinetička energija prelazi u toplotnu. Tako dolazi do trošenja motora što, usled lošeg kvaliteta i neredovne zamene istog može dovesti do pojačane potrošnje goriva, slabljenja snage i, na samom kraju, kvara na motoru. Ako malo razmislimo, automobil je sklopljen od nekoliko hiljada metalnih delova koji bi se pri trenju, nakon nekog vremena pohabali. Zbog toga je neophodno korišćenje motornih ulja. Ulje se nalazi u karteru ispod motora, a zatim uz pomoć pumpe dolazi do prečistača i nastavlja dalje ka motoru. Veoma je važno održavanje čistoće filtera kako bi ulje uvek prečišćeno stiglo do motora. Ulje uklanja svu prljavštinu, gar i otpatke sa radnih delova motora i taloži ih u prečistaču. Postoje motorna ulja sa deterdžentima koji se dodaju kako bi se sprečilo nagomilavanje taloga i zapušavanje uljnih kanala.

Motorno ulje Total i Elf

Ono na šta se obraća pažnja je viskozitet ulja, a on se menja sa promenom temperature. Viskozitet ulja je u stvari njegova tečnost pri različitim toplotnim uslovima. Što je veći broj viskoziteta, to je ulje gušće. Može doći do problema jer se zimi na nižim temperaturama ulje zgrušava pa usled toga teče otežano a kada je previše toplo ulje može postati previše retko pa zaštitni film postaje previše tanak. Radi toga su stvorena ulja koja su pogodna ili samo za jednu sezonu (letnju ili zimsku) i to su monogradna ili jednogradna a novija ulja koja zaovoljavaju sve potrebe tokom cele godine se zovu višesezonska ili multigradna.

Koja sve motorna ulja postoje?

Razlikujemo tri vrste motornih ulja: mineralno, sintetičko i polusintetičko. Mineralna se dobijaju destilacijom nafte, drveta i uglja. Sintetička ulja su veštačka ulja napravljena od sintetičkih baznih ulja i aditiva. Polusintetička su mešavina mineralnih (30%) i sintetičkih ulja i ona imaju bolju efikasnost od mineralnih ulja na određenim temperaturama a nižu cenu od sintetičkih.

Sva ulja delimo na dve klase:

S – za benzinske motore (SG, SH, SJ, SL, SM i SN)

C – za dizel motore (CD, CE,CF4, CF, CF2, CG4, CH4 i CI4)

Koje su prednosti sintetičkog ulja?

Za razliku od mineralnih motornih ulja proizvedenih na bazi nafte, sintetička ulja imaju otpornost na oksidaciju pri visokim temperaturama, lakše teku pri niskim temperaturama i ublažavaju habanje motora. Obzirom da utiču na smanjenje habanja motora, povećavaju ekonomičnost potrošnje goriva i dužinu intervala između zamene ulja. Efikasno deluju i na niskim temperaturama od -40oC kao i na visokim temperaturama preko 250oC. Savim očekivano, sintetička ulja imaju nekoliko puta veću cenu od ostalih ali to ne predstavlja neki problem ako se setimo da je interval između zamena ulja povećan.

Motorno ulje Total i Elf

Ono što diktira cenu motornih ulja je količina aditiva koje sadrže. Aditivi sprečavaju penušanje ulja, zgrušavanje na niskim temperaturama, koroziju i stvaranje naslaga nalik katranu nakon oksidacije. Neka ulja imaju 5% aditiva a neka čak 30%.     

Na šta obratiti pažnju pri kupovini motornih ulja?

Ono na šta morate obavezno da obratite pažnju je da nikako ne mešate različita ulja jer tako može doći do stvaranja naslaga koje štete motoru, s toga uvek imajte u gepeku rezervnu kanticu  ulja koje već koristite ukoliko bude potrebe za dodavanjem.

Ako ste odlučili da koristite neka jeftinija ulja kasnije može  mnogo više da Vas košta popravka kvara na motoru koja se neizbežno desi usled lošeg kvaliteta ulja. Potrudite se da ulja kupujete u originalnim pakovanjima i kod ovlašćenih prodavaca, u servisu, na pumpama ili prodavnicama autodelova.

Kod nas se kao jedni od najboljih izdvajaju Total i Elf.

Kako pravilno odložiti upotrebljeno ulje?

Na kraju, ne zaboravimo da čuvamo prirodu i da staro ulje propisno odložimo jer jedan litar ulja bačenog u kanalizaciju može zagaditi 200.000 litara pijaće vode. Ulja pa čak i ispražnjene kantice nebi smele da se bace u komunalni otpad već ih treba odneti do servisa koji ima specijalne kontejnere i prostorije za odlaganje te vrste otpada.